2025 YILINDA AKARYAKIT'TA ÇİPLİ DÖNEM BAŞLIYOR

Ekonomi (Orducu) - Ordu Haber Ajansı | 20.12.2024 - 11:01, Güncelleme: 20.12.2024 - 11:01 1961 kez okundu.
 

2025 YILINDA AKARYAKIT'TA ÇİPLİ DÖNEM BAŞLIYOR

Araçların depo dolum ağzına bir çip takılacak. Akaryakıt pompa tabancasında da bir çip olacak. Akaryakıt alındığında bu iki çip birbirini tanıyacak.
1 Ocak 2025’te hayata geçecek yeni sistemle birlikte akaryakıt alımlarında artık plaka bilgisi sisteme otomatik olarak girecek. ÇİP SİSTEMİ NASIL İŞLEYECEK? Konuyla ilgili tüm merak edilenleri Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Genel Başkanı Fesih Aktaş Milliyet’e açıkladı. Aktaş konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Akaryakıt alımı sırasında sistem otomatik olarak plakayı elle girmeden bunu okuyacaktır. Akaryakıt istasyonuna gidildiğinde, yakıt almak için pompa araçtaki dolum ağzına takıldığı sırada otomatik olarak sistem bu plakayı görmüş olacak. Hiçbir şekilde elle plaka girişi olmayacak. ARAÇLARA ÇİP Mİ TAKILACAK? Araçların depo dolum ağzına bir çip takılacak. Akaryakıt pompa tabancasında da bir çip olacak. Akaryakıt alındığında bu iki çip birbirini tanıyacak ne kadar akaryakıt alındığı, hangi araç için alındığı sisteme otomatik olarak girilecek. Aslında sistem elle girişle değil, otomatik olarak yapılacak. Araçların depo dolum ağzına takılacak çipin şu anki fiyatı 1810 TL + KDV’dir. İlerleyen süreçte bu tutar yeniden değerleme oranında artış gösterecek. ÇİPİN AKARYAKIT İSTASYONUNA MALİYETİ NE? Pompa adası başına 210 bin TL civarında bir maliyeti var. Pompaya çip takılması için bir istasyon ortalama 800 bin TL ile 1 milyon TL arası bir yatırım yapacak. Tüm sistem devreye alındığında istasyonlar toplamda yaklaşık 11.5 milyar TL’lik yatırım yapmış olacak. 23 milyon aracın tamamına takıldığını varsayarsak ve 12 bin 458 akaryakıt istasyonunun tüm adalarına takıldığında, işlem bittiğinde bunun toplam maliyeti 84 milyar TL’yi buluyor. Araçlar için montaj yetkili servisleri yetkilendirildi ve hala yetkilendirme yapılıyor. Hem mobil hem de yerinde montajla işlem yapılacak. Darphane’ye birim araç başına 1810 TL+ KDV’yi ödeyen tüm araçlar bu servislere yönlendirilecek.” ÇİPLER NE ZAMAN TAKILACAK? Kapsamı genişletilen 21 Eylül 2024 tarihli 32669 sayılı UTTS Tebliğine göre, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren trafiğe kayıt olacak araçlara da Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırma zorunluluğu getirilmiştir.
Araçların depo dolum ağzına bir çip takılacak. Akaryakıt pompa tabancasında da bir çip olacak. Akaryakıt alındığında bu iki çip birbirini tanıyacak.

1 Ocak 2025’te hayata geçecek yeni sistemle birlikte akaryakıt alımlarında artık plaka bilgisi sisteme otomatik olarak girecek.

ÇİP SİSTEMİ NASIL İŞLEYECEK?

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Genel Başkanı Fesih Aktaş Milliyet’e açıkladı. Aktaş konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Akaryakıt alımı sırasında sistem otomatik olarak plakayı elle girmeden bunu okuyacaktır. Akaryakıt istasyonuna gidildiğinde, yakıt almak için pompa araçtaki dolum ağzına takıldığı sırada otomatik olarak sistem bu plakayı görmüş olacak. Hiçbir şekilde elle plaka girişi olmayacak.

ARAÇLARA ÇİP Mİ TAKILACAK?

Araçların depo dolum ağzına bir çip takılacak. Akaryakıt pompa tabancasında da bir çip olacak. Akaryakıt alındığında bu iki çip birbirini tanıyacak ne kadar akaryakıt alındığı, hangi araç için alındığı sisteme otomatik olarak girilecek. Aslında sistem elle girişle değil, otomatik olarak yapılacak. Araçların depo dolum ağzına takılacak çipin şu anki fiyatı 1810 TL + KDV’dir. İlerleyen süreçte bu tutar yeniden değerleme oranında artış gösterecek.

ÇİPİN AKARYAKIT İSTASYONUNA MALİYETİ NE?

Pompa adası başına 210 bin TL civarında bir maliyeti var. Pompaya çip takılması için bir istasyon ortalama 800 bin TL ile 1 milyon TL arası bir yatırım yapacak. Tüm sistem devreye alındığında istasyonlar toplamda yaklaşık 11.5 milyar TL’lik yatırım yapmış olacak. 23 milyon aracın tamamına takıldığını varsayarsak ve 12 bin 458 akaryakıt istasyonunun tüm adalarına takıldığında, işlem bittiğinde bunun toplam maliyeti 84 milyar TL’yi buluyor. Araçlar için montaj yetkili servisleri yetkilendirildi ve hala yetkilendirme yapılıyor. Hem mobil hem de yerinde montajla işlem yapılacak. Darphane’ye birim araç başına 1810 TL+ KDV’yi ödeyen tüm araçlar bu servislere yönlendirilecek.”

ÇİPLER NE ZAMAN TAKILACAK?

Kapsamı genişletilen 21 Eylül 2024 tarihli 32669 sayılı UTTS Tebliğine göre, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren trafiğe kayıt olacak araçlara da Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırma zorunluluğu getirilmiştir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.