ORDU'DA 20 MİLYON TL'YE KADAR HİBE VERİLECEK
ORDU'DA 20 MİLYON TL'YE KADAR HİBE VERİLECEK
Ordu’da tarım alanında yapılacak yatırımlara verilen hibe desteği için başvurular başladı. program kapsamında 20 milyon TL’ye kadar hibe verilecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Hibe Programı (KKYDP) için başvurular 24 Şubat 2025 tarihinde başladı. Program, çiftçilere ve tarımsal işletmelere, kırsal kalkınma kapsamında gerçekleştirecekleri projeler için %50 hibe desteği sağlıyor. Başvurular, 9 Nisan 2025 tarihine kadar www.tarimorman.gov.tr adresinden yapılabilecek.
Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü açıklamasında, “Hibeye esas proje tutarının %50’sine kadar destek verilecek olup, yatırım tutarı alt limiti 100 bin TL, üst limiti ise 20 milyon TL olarak belirlendi. İlimizde geçmiş yıllarda en fazla desteklenen yatırım konuları arasında şu başvurular yer almaktadır:
Fındık İşleme Paketleme Tesisi: Yeni tesis, kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon, tamamlama konularında yatırım yapılabilir. Yatırım tutarı 100 bin - 20 milyon TL arasında değişmektedir.
Fındık Hasat Filesi: Fındık Hasat Filesi Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında desteklenecektir. Hibeye Esas Proje Tutarının %50’sine hibe yoluyla destek verilecektir. ÇKS kayıtlı olan üreticiler başvuru yapabilir. %40 - %60 yoğunluk aralığında metrekare başına 10,31 -13,75 TL referans fiyatı olmak üzere 100 bin ile 8 milyon arasındaki yatırımlar hibe kapsamındadır.
Tarımsal Amaçlı Örgütler (Ziraat Odaları ve Kooperatifler): Kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında alınacak zirai mücadele alet, makine ve ekipman alımları hibe desteği kapsamında değerlendirilir. Makine parkı yatırımlarında tarımsal amaçlı örgütün her 21 (yirmi bir) üyesi için en fazla 1 (bir) adet makine ekipman alımı hibe desteği kapsamında değerlendirilir. Üretim kapasitesinin gerektirmesi ve kapasitesi ile uyumlu olması halinde frigorifik araç ile üretim konusuyla alakalı taşımada kullanılmak üzere pikap (4x4 veya 4x2) ve taşıma römorku alımı hibe desteği kapsamında değerlendirilir.
Arıcılık: Arı Kayıt Sistemine kayıtlı 30-500 adet arılı kovanı olan arıcılarımıza canlı koloni hariç olmak üzere kovan alımları, bal süzme ve dinlendirme ile sır alma makineleri başta olmak üzere arıcılar için ihtiyaç duyulan arıcılık ekipmanlarının tamamı hibe desteği kapsamındadır. Arıcılıkta ayrıca 200 ve üzerinde arı kovanına sahip arıcılarımıza arıcı barakası ve karavan alımı da hibe desteği kapsamındadır. Arıcılıkta kovan ve malzeme alımı dışında Bal İşleme, Paketleme ve diğer arı ürünlerin işlenmesine yönelik tesislerin yapımına da hibe desteği verilmektedir.
Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık: Program kapsamında Büyükbaş hayvancılıkta alt sınır 5 baş, küçükbaş hayvancılıkta ise alt sınır 25 baş olmak üzere ahır-ağıl yapımları ile çadır ahır-ağıl kurulumu hibe desteği kapsamındadır. Canlı hayvan alımı hariç olmak üzere hayvancılıkta Yem Karma ve Ezme makinesi, Balya ve Silaj Makinesi, Süt sağım ünitesi ve soğutma tankı, gübre sıyırıcı, kaba yem deposu yapımı gibi makine ekipman alımı ile inşaat yapımını içeren giderler hibe desteği kapsamındadır. Bu başvuru dönemine özgü olmak üzere küçükbaş hayvan yetiştiricileri için Karavan alımı da hibe desteği kapsamına alınmıştır.
Seracılık: En az 500m² alanda yapılacak sera başvuruları destek kapsamındadır. Modern sera başvuruları için dekar başı maliyet: Topraklı seralarda en fazla 910.000 TL/dekar, Topraksız seralarda en fazla 1.000.000 TL/dekar, Topraksız, sislemeli, cam seralarda en fazla 1.200.000 TL/dekar, Topraksız, sislemeli ve su kültürü kullanan seralarda en fazla 1.350.000 TL/dekar.
Kivi: Tek parça (en az üç dekarlık) kivi bahçe tesisi destekleme kapsamındadır. Beton direk, çelik halat, çeki demiri, klamens, kivi teli ve kurulum işçiliği maliyetleri güncel Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı birim fiyatlarını aşmamalıdır.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.