ORDU'DA KOKARCANIN SONUNU GETİRECEK

Fındık (Orducu) - Ordu Haber Ajansı | 05.10.2024 - 16:55, Güncelleme: 05.10.2024 - 16:55 525 kez okundu.
 

ORDU'DA KOKARCANIN SONUNU GETİRECEK

Fındık üreticilerinin başına bela olan kahverengi kokarcayla mücadelenin yoğun şekilde devam ettiği Ordu’da 2 Bin 200 tuzak asıldığı duyuruldu
Son yıllarda, kahverengi kokarca tarım ve ekosistem üzerindeki olumsuz etkileri artan bir şekilde devam ediyor. Ordu’da başta sahil kesimlerinde görülen kokarca, zaman geçtikçe diğer ilçelere de yayılmaya başladı. Başta fındığı büyük zarar veren Kahverengi kokarca, birçok bitki türü üzerinde beslenerek zarar verirken, aynı zamanda ürünlerin kalitesini de düşürüyor. Üreticiler, bu zararlının yayılmasını engellemek amacıyla çeşitli mücadele yöntemleri deniyor. Ancak, kimyasal ilaçların yanı sıra doğal mücadele yöntemlerine de yönelme ihtiyacı giderek artıyor. Uzmanlar, bu zararlının yayılmasının sebeplerinden birinin iklim değişikliği olduğunu belirtiyor. Sıcak hava koşulları, kahverengi Kokarcaların popülasyonunu artarken, havaların soğumasıyla birlikte kendine kışlaklar arıyor. İNSAN SAĞLIĞII TEHDİT EDİYOR MU? Ayrıca, bu zararlının insan sağlığı üzerindeki etkileri de araştırılmaya devam ediyor. Kokarcaların saldığı maddelerin alerjik reaksiyonlara yol açabileceği ve bazı durumlarda insanların yaşam kalitesini etkileyebileceği bildiriliyor. Tarım Bakanlığı, kahverengi kokarca ile mücadele için çiftçilere eğitim programları düzenlemeyi ve doğal düşmanlarını kullanarak biyolojik kontrol yöntemlerini teşvik etmeyi planlıyor. Çiftçilerin bu konuda bilgilendirilmesi, tarımsal sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşıyor. Kahverengi kokarcayla ilgili çalışmalar devam ederken, tarım sektörü ve bilim insanları, bu zararlının etkilerini minimize etmek için iş birliği yapmaya devam ediyor. Tarımda bu tür tehditlerin üstesinden gelmek, hem çevre hem de gıda güvenliği açısından kritik bir öneme sahip. 2 BİN 200 FEROMEN TUZAK ASILDI Ordu’da tarımsal ürünlere büyük zarar veren Kahverengi Kokarca zararlısına karşı mücadele devam ediyor. Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, "Cezbet-Yok Et" yöntemi ile birlikte 2 bin 200 adet feromon tuzak il genelinde ağaçlara asıldı.
Fındık üreticilerinin başına bela olan kahverengi kokarcayla mücadelenin yoğun şekilde devam ettiği Ordu’da 2 Bin 200 tuzak asıldığı duyuruldu

Son yıllarda, kahverengi kokarca tarım ve ekosistem üzerindeki olumsuz etkileri artan bir şekilde devam ediyor. Ordu’da başta sahil kesimlerinde görülen kokarca, zaman geçtikçe diğer ilçelere de yayılmaya başladı.

Başta fındığı büyük zarar veren Kahverengi kokarca, birçok bitki türü üzerinde beslenerek zarar verirken, aynı zamanda ürünlerin kalitesini de düşürüyor. Üreticiler, bu zararlının yayılmasını engellemek amacıyla çeşitli mücadele yöntemleri deniyor. Ancak, kimyasal ilaçların yanı sıra doğal mücadele yöntemlerine de yönelme ihtiyacı giderek artıyor.

Uzmanlar, bu zararlının yayılmasının sebeplerinden birinin iklim değişikliği olduğunu belirtiyor. Sıcak hava koşulları, kahverengi Kokarcaların popülasyonunu artarken, havaların soğumasıyla birlikte kendine kışlaklar arıyor.

İNSAN SAĞLIĞII TEHDİT EDİYOR MU?

Ayrıca, bu zararlının insan sağlığı üzerindeki etkileri de araştırılmaya devam ediyor. Kokarcaların saldığı maddelerin alerjik reaksiyonlara yol açabileceği ve bazı durumlarda insanların yaşam kalitesini etkileyebileceği bildiriliyor.

Tarım Bakanlığı, kahverengi kokarca ile mücadele için çiftçilere eğitim programları düzenlemeyi ve doğal düşmanlarını kullanarak biyolojik kontrol yöntemlerini teşvik etmeyi planlıyor. Çiftçilerin bu konuda bilgilendirilmesi, tarımsal sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşıyor.

Kahverengi kokarcayla ilgili çalışmalar devam ederken, tarım sektörü ve bilim insanları, bu zararlının etkilerini minimize etmek için iş birliği yapmaya devam ediyor. Tarımda bu tür tehditlerin üstesinden gelmek, hem çevre hem de gıda güvenliği açısından kritik bir öneme sahip.

2 BİN 200 FEROMEN TUZAK ASILDI

Ordu’da tarımsal ürünlere büyük zarar veren Kahverengi Kokarca zararlısına karşı mücadele devam ediyor. Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, "Cezbet-Yok Et" yöntemi ile birlikte 2 bin 200 adet feromon tuzak il genelinde ağaçlara asıldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.