Ak Parti Reklam

ŞANLITÜRK: 2009'DA 100 DOLARDI ŞİMDİ 10 DOLARA GERİLEDİ

Fındık (Orducu) - Ordu Haber Ajansı | 28.12.2024 - 15:29, Güncelleme: 28.12.2024 - 15:29 2055 kez okundu.
 

ŞANLITÜRK: 2009'DA 100 DOLARDI ŞİMDİ 10 DOLARA GERİLEDİ

2009’da 100 dolar olan alan bazlı gelir desteğinin bugün 10 dolara gerilediğini söyleyen Naci Şanlıtürk, “Asıl tepki paralar hesaplara yattığında olacak”
MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada fındık üreticilerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Şanlıtürk, Ordu'nun 227 bin hektar alanda yılda 200 ila 250 bin ton arasında üretimle Türkiye fındık üretiminin üçte birini karşıladığını belirtti. Şu an piyasada fındık fiyatının 120 TL civarında seyrettiğini ifade eden Şanlıtürk, fiyatın üzerinde tekelci firmalar ve içerideki işbirlikçilerinin baskısı olduğunu vurguladı. TMO'nun 31 Aralık 2024’e kadar 130 TL’den fındık alacağını açıkladığını hatırlatan Şanlıtürk, "130 TL fiyat Temmuz-Ağustos ayı için normal karşılansa da yaşanan enflasyon nedeniyle fiyat düşük kalmıştır. 31 Aralık'tan sonra da fiyatların serbest piyasada düşmesi durumunda TMO’nun fındık alması tekrar gündeme gelecektir" dedi. GERÇEK ÜRETİCİ YÜZDE 15’LERE DÜŞTÜ Ordu'nun Karadeniz Bölgesi'nin diğer illeri gibi göç veren bir il olduğunu belirten Şanlıtürk, Üreticinin fındıktan kar edememesi neticesinde geçimini sadece fındıktan sağlayan üretici oranı neredeyse %15lere düşmüştür. Üreticinin %80-85i asıl işinin yanında babadan kalan bahçelerinde fındık üretmektedir. Üretici desteklenmediği takdirde bu oran gittikçe azalacaktır. Maliyetler, özellikle işçilik maliyetleri sürekli arttığından üretici kar edememektedir.” “ASIL TEPKİ DESTEK PARALARI YATINCA ORTAYA ÇIKACAK” Maliyetlerin, özellikle işçilik maliyetlerinin sürekli arttığını ve üreticinin kar edemediğini vurgulayan Şanlıtürk, bu yıl açıklanan tarımsal ürünlerdeki desteklemenin fındık için 366 TL olarak belirlendiğini ve 2026 yılının Mart ayında üreticilerin hesaplarına yatacağını belirtti. Şanlıtürk, "Bence asıl tepki o zaman ortaya çıkacaktır. Çünkü fındıkta alan bazlı destekleme gübre ilaç dahil 2009 yılında açıklandığında 150 TL yani yaklaşık 100 dolarken, 2026 için açıklanan rakam bugünkü rakamla dahi 10 dolar bile etmemektedir" dedi. “ORDU’YA FARKLI FİYAT OLSUN” Fındığın anavatanı olan Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki üreticinin desteklenmesi gerektiğini belirten Şanlıtürk, arazi şartları ve işçilik maliyetleri gibi maliyetlerin yüksek olması nedeniyle Ordu, Giresun ve Trabzon’a yani yamaç arazilere bir fark fiyatı verilmesi gerektiğini vurguladı. Şanlıtürk, "Cumhur İttifakı olarak fındık üreticimizin her zaman yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz" diyerek sözlerini tamamladı.
2009’da 100 dolar olan alan bazlı gelir desteğinin bugün 10 dolara gerilediğini söyleyen Naci Şanlıtürk, “Asıl tepki paralar hesaplara yattığında olacak”

MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada fındık üreticilerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Şanlıtürk, Ordu'nun 227 bin hektar alanda yılda 200 ila 250 bin ton arasında üretimle Türkiye fındık üretiminin üçte birini karşıladığını belirtti. Şu an piyasada fındık fiyatının 120 TL civarında seyrettiğini ifade eden Şanlıtürk, fiyatın üzerinde tekelci firmalar ve içerideki işbirlikçilerinin baskısı olduğunu vurguladı.

TMO'nun 31 Aralık 2024’e kadar 130 TL’den fındık alacağını açıkladığını hatırlatan Şanlıtürk, "130 TL fiyat Temmuz-Ağustos ayı için normal karşılansa da yaşanan enflasyon nedeniyle fiyat düşük kalmıştır. 31 Aralık'tan sonra da fiyatların serbest piyasada düşmesi durumunda TMO’nun fındık alması tekrar gündeme gelecektir" dedi.

GERÇEK ÜRETİCİ YÜZDE 15’LERE DÜŞTÜ

Ordu'nun Karadeniz Bölgesi'nin diğer illeri gibi göç veren bir il olduğunu belirten Şanlıtürk, Üreticinin fındıktan kar edememesi neticesinde geçimini sadece fındıktan sağlayan üretici oranı neredeyse %15lere düşmüştür. Üreticinin %80-85i asıl işinin yanında babadan kalan bahçelerinde fındık üretmektedir. Üretici desteklenmediği takdirde bu oran gittikçe azalacaktır. Maliyetler, özellikle işçilik maliyetleri sürekli arttığından üretici kar edememektedir.”

“ASIL TEPKİ DESTEK PARALARI YATINCA ORTAYA ÇIKACAK”

Maliyetlerin, özellikle işçilik maliyetlerinin sürekli arttığını ve üreticinin kar edemediğini vurgulayan Şanlıtürk, bu yıl açıklanan tarımsal ürünlerdeki desteklemenin fındık için 366 TL olarak belirlendiğini ve 2026 yılının Mart ayında üreticilerin hesaplarına yatacağını belirtti. Şanlıtürk, "Bence asıl tepki o zaman ortaya çıkacaktır. Çünkü fındıkta alan bazlı destekleme gübre ilaç dahil 2009 yılında açıklandığında 150 TL yani yaklaşık 100 dolarken, 2026 için açıklanan rakam bugünkü rakamla dahi 10 dolar bile etmemektedir" dedi.

“ORDU’YA FARKLI FİYAT OLSUN”

Fındığın anavatanı olan Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki üreticinin desteklenmesi gerektiğini belirten Şanlıtürk, arazi şartları ve işçilik maliyetleri gibi maliyetlerin yüksek olması nedeniyle Ordu, Giresun ve Trabzon’a yani yamaç arazilere bir fark fiyatı verilmesi gerektiğini vurguladı. Şanlıtürk, "Cumhur İttifakı olarak fındık üreticimizin her zaman yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz" diyerek sözlerini tamamladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.