TMO 124 LİRADAN FINDIK SATMA KARARI ALDI!

Fındık (Orducu) - Ordu Haber Ajansı | 04.08.2024 - 00:56, Güncelleme: 04.08.2024 - 00:56 3969+ kez okundu.
 

TMO 124 LİRADAN FINDIK SATMA KARARI ALDI!

Yeni sezon için fındık alım fiyatının açıklandığı günün ertesinde TMO’nun 124 liradan fındık satma kararı beraberinde tartışmaları da başlattı.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık fiyatını açıklandıktan sonra akşam saatlerinde stoklarında bulunan fındıkları 124 liradan satış karar aldığı iddia edildi. Oysa 2 Ağustos’tan sonra fındık satışı yapılmayacağını söyleyen TMO’nun bu satış kararı tartışmaları da beraberinde getirdi. TMO'nun fındığın kilosunu 124 TL'den satacağı iddialarına tepki gösteren CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, “Fındık taban fiyatını 130 lira açıkladıkları yetmedi birde TMO 124 liraya piyasaya fındık sürerek fındık üreticisine ihaneti daha da derinleştirdi. 1 kilo fındığın üretim maliyeti zaten 120 liranın üzerinde. Yabancı fındık kartellerinin uşaklığını yapmayın! Karadeniz halkıyla beraber bunun hesabını soracağız!” Torun yaptığı açıklamada; zaten düşük açıklanan taban fiyatın TMO eliyle düşürülmesinin yabancı alıcılara, fındık kartellerine bir mesaj olduğunu, satışlar başladığında fiyatın 130 liranın da altına düşeceğinin sinyallerinin verildiğini belirtti. Fındık hasadına başlanırken TMO’nun fındık satışına başlamasının fındıkçıya ihanet olduğunu belirten Torun, uygulamanın fındıkçıya yapılmış olan en büyük zulüm olduğunu, bunun unutulmayacağını ve hesabını mutlaka soracaklarını dile getirdi. İHTRACATÇILAR BİRLİĞİNİN ÜYELERİNE GÖNDERDİĞİ YAZIYLA ORTAYA ÇIKTI TMO'nun kabuklu fındık satışı ile ilgili Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin üyelerine yazı gönderdiği ortaya çıktı. Fındıkçılara gönderilen yazı şöyle; TMO'nun stoklarında bulunan kabuklu fındıkların % 50 sağlam iç fındık esasına göre, ilave nakliye ve manipülasyon dahil KDV hariç olmak üzere peşin bedel mukabilinde serbest satışa açıldığı ve söz konusu satışa ilişkin olarak son para yatırma tarihinin 31/07/ 2024, son teslimat tarihinin ise 02/08/2024 olarak belirlendiği hususları daha önce duyurulmuştu. Bu defa T.C. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü Giresun Başmüdürlüğünden 02.08.2024 tarihli alınan yazıda, “Bahse konu kabuklu fındık satışlarında son para yatırma tarihinin 07.08.2024, son teslimat tarihinin ise 09/08/2024 olarak güncellendiği ifade edilmektedir.”
Yeni sezon için fındık alım fiyatının açıklandığı günün ertesinde TMO’nun 124 liradan fındık satma kararı beraberinde tartışmaları da başlattı.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık fiyatını açıklandıktan sonra akşam saatlerinde stoklarında bulunan fındıkları 124 liradan satış karar aldığı iddia edildi. Oysa 2 Ağustos’tan sonra fındık satışı yapılmayacağını söyleyen TMO’nun bu satış kararı tartışmaları da beraberinde getirdi.

TMO'nun fındığın kilosunu 124 TL'den satacağı iddialarına tepki gösteren CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, “Fındık taban fiyatını 130 lira açıkladıkları yetmedi birde TMO 124 liraya piyasaya fındık sürerek fındık üreticisine ihaneti daha da derinleştirdi. 1 kilo fındığın üretim maliyeti zaten 120 liranın üzerinde. Yabancı fındık kartellerinin uşaklığını yapmayın! Karadeniz halkıyla beraber bunun hesabını soracağız!”

Torun yaptığı açıklamada; zaten düşük açıklanan taban fiyatın TMO eliyle düşürülmesinin yabancı alıcılara, fındık kartellerine bir mesaj olduğunu, satışlar başladığında fiyatın 130 liranın da altına düşeceğinin sinyallerinin verildiğini belirtti. Fındık hasadına başlanırken TMO’nun fındık satışına başlamasının fındıkçıya ihanet olduğunu belirten Torun, uygulamanın fındıkçıya yapılmış olan en büyük zulüm olduğunu, bunun unutulmayacağını ve hesabını mutlaka soracaklarını dile getirdi.

İHTRACATÇILAR BİRLİĞİNİN ÜYELERİNE GÖNDERDİĞİ YAZIYLA ORTAYA ÇIKTI

TMO'nun kabuklu fındık satışı ile ilgili Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin üyelerine yazı gönderdiği ortaya çıktı. Fındıkçılara gönderilen yazı şöyle;

TMO'nun stoklarında bulunan kabuklu fındıkların % 50 sağlam iç fındık esasına göre, ilave nakliye ve manipülasyon dahil KDV hariç olmak üzere peşin bedel mukabilinde serbest satışa açıldığı ve söz konusu satışa ilişkin olarak son para yatırma tarihinin 31/07/ 2024, son teslimat tarihinin ise 02/08/2024 olarak belirlendiği hususları daha önce duyurulmuştu.

Bu defa T.C. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü Giresun Başmüdürlüğünden 02.08.2024 tarihli alınan yazıda, “Bahse konu kabuklu fındık satışlarında son para yatırma tarihinin 07.08.2024, son teslimat tarihinin ise 09/08/2024 olarak güncellendiği ifade edilmektedir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
veysel saka
(07.08.2024 09:37 - #408)
82 liraya aldığı fındığın 124 liraya satan tmo üretiçiye fark vermesi gerekiyor.hep beraber bu talebi yapalım
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.