İslam’a göre Allah bir ve tektir.Eşi,benzeri ve ortağı yoktur.Sameddir;hiçbir şeye muhtaç değildir.
He şeyi yoktan var etmiştir.
Ve her şeyi tekrar yok edecektir.
İnsanı sorumlu bir varlık olarak yaratmıştır. Bu sebeple insanoğlu,Allah’a karşı sorumluluğunu yerine getirmelidir.
Hıristiyanlar Hz. İsa’yı,Yahudiler Hz. Üzeyir’i Allah’a ortak koşarak en büyük suçu işlemiş oldular.
Aracılık,en büyük şirktir.Şirk ise büyük bir zulümdür.
Allah bütün günahların bağışlayabileceğini ama şirki yani kendisine ortak koşulmasını kesinlikle bağışlamayacağını defalarca bildirmektedir.
Bilerek,bilmeyerek şirkin tuzağına düşmekten sakınmak farzdır.Allah bize şah damarımızdan daha yakındır.(Kaf Suresi,ayet 16).
Şirk suçu işlendikten sonra yapılan hiçbir ibadetin Allah katında değeri söz konusu değildir. Bir kimse,hiçbir amel yapmasa bile,şayet şirke batmamışsa er, geç cennete girecektir.Bu müjdeyi bize Kur’an haber vermektedir.
Tarihten beri Allah’a ortak koşanlar olmuştur. Bu günde olmaktadır. Kimi bilerek,kimi bilmeyerek kendi cehennemini hazırlamaktadır.
Şu ayeti dikkatle okumalı ve üzerinde derin derin düşünmeliyiz:
“İNSANLARDAN ALLAH’TAN BAŞKASINI ORTAK EDİNEN ÖYLE KİMSELER VARDIR Kİ,O ALLAH’A ORTAK KOŞTUKLARI KİMSELERİ ALLAH’I SEVER GİBİ SEVERLER.
ANCAK İMAN EDENLERİN ALLAH SEVGİSİ DAHA ŞİDDETLİDİR.KEŞKE O ZALİMLER AZAB İLE KARŞILAŞTIKLARINDA,BÜTÜN KUVVETİN ALLAH’A İT OLDUĞUNU VE ALLAH’IN AZABININ ÇOK ŞİDDETLİ OLDUĞUNU BİR GÖRSELERDİ.”(Bakara,165).
Bilmeden şirke düşme ihtimali her zaman vardır. O sebeple şirkin yani ortak koşmanın tam manası ile ne demek olduğunu Kur’an’dan iyice öğrenip bellemek kurtuluşun yegane yolu ve dahi çaresidir.Kur’an okumayı bilmeyenler ise hakikati alimlerden ve işin ehlinden öğrenmelidir.
Yunus Suresi’nin 18 nolu ayetinin mealini hiç unutmayalım. Zira büyük bir ikaz ve bilgilendirme durumu söz konusudur. Şöyle:
“ALLAH’I BIRAKIYORLAR DA KENDİLERİNE NE ZARAR,NE DE YARAR VEREMYECEK ŞEYLERE TAPIYORLAR VE:’ONLAR ALLAH KATINDA BİZİM ŞEFAATÇİMİZDİR’ DİYORLAR.DE Kİ: ‘SİZ ALLAH’A YERDE VE GÖKTE BİLMEDİĞİ BİR ŞEYİ Mİ HABER VERECEKSİNİZ?’HAŞA! O,ONLARIN İSNAD ETTİĞİ ORTAKLIKLARDAN MÜNEZZEH(UZAK) SÜBHAN,YÜKSEK,ÇOK YÜKSEKTİR.”
Namaz kılabilir bir insan,oruç tutabilir,hayır yapabilir,güzel işlere imza atabilir. Fakat eğer ufacık da olsa şirke bulaşmışsa o kimsenin yeri cehennemdir.Yaptıklarının hiçbir faydası olmaz.
Öğrenme imkanı olup da öğrenmeyenin bahanesi geçerli olmayacak o gün.
Öğrenme imkanı olmayana ise Allah adaleti ve rahmeti gereği muamele edecektir.