Müslümanlar’ın ilim dünyasına katkısı çok olmuştur. Fakat,nedense pek konuşulmaz,yazılmaz.Bütün teknolojik ve fenni buluşların sadece Batılılarca yapıldığı fikri asla doğru değil.M.8.asır ile 14.asırlar arasında Müslüman bilginler çok büyük ilmi buluşlar gerçekleştirmiştir. Bilinçli veya bilinçsiz olsun,bu gibi yanlış bilgiler Müslümanlar’da derin ve onarılmaz aşağılık komplekslerine sebep olmuştur. Hala da bu hastalıklı halimiz sürüp gitmektedir.Şüphesiz bundan kurtulmak gerekir. Bunun da yöntemi ve çıkış yolu,geçmiş asırlardaki alimlerimizin yaptığı büyük buluşlar ve hizmetleri bilip öğrenmekten başkası değildir.Üşenmeyelim ve ilgili kitapları temin edip okuyalım. Ki,aşağılık duygusundan kurtulmuş olalım böylece.
Bir örnek verelim:
Miladi 874’te vefat eden Kurtubalı(İspanya Endülüs Emevi Devleti’nin başkenti) İbn-i Firnas çok büyük bir alimdi,bu günkü anlamıyla bilgindi.Fen bilimlerinde büyük başarılara imza atmıştır.
İbn-i Firnas o zamana kadar görülmemiş bir alet yaparak üzerine kumaş geçirdi ve kuş tüyleri taktı.Bu aleti çalıştırmayı peşinden de havlanmayı başardı.Uzun süre havada kaldı.Daha sonra bir kuş gibi yere indi.Sadece yere inerken hafifçe yaralanmıştı. Bunun sebebi de uçağın bir kuyruklu olması idi.İbn-i Firnas bu uçuşu,Avrupa’da uçmayı ilk defa gerçekleştiren Wright Kardeşler’den bin küsur sene önce gerçekleştirmiştir.
İbn-i Firnas’ın keşifleri sadece bununla kalmadı.Taşlardan cam yapma usulünü de buldu.Tamamen kendisine has bir metotla kum ve taşlardan cam ve kristal yapmayı başardı.Sülfirik nitrik ve nitro hidroklorik asitleri keşfetmiş,ayrıca bir çok kimyasal maddeyi de ortaya çıkarmıştır.Ayrıca güneş ve gezegenleri hareket halinde gösteren bir Plenatarium yaptı.İbn-i Firnas bu cihazla yıldızlardan başka,bulutları,hatta şimşekleri de inceledi.İbn-i Firnas aynı zamanda önemli bir şair idi.
İslam dünyasının İbn-i Firnas gibi buluşlar yapan büyük bilginlerini bilip öğrenmeden İslam bilim tarihi öğrenilmiş olmaz.
O sebeple zaman zaman bu alimlerden örnekler vermeye devam edeceğiz,inşallah..