Muzaffer GÜNAY
Köşe Yazarı
Muzaffer GÜNAY
 

ÇOK YÖNLÜ BİLGİNLER

İslam bilim tarihini bilmeden Batı bilim tarihini doğru bir şekilde öğrenmiş olmayız.Çünkü,Batı bilimin temeli İslam alimlerinin büyük eserlerine dayanmaktadır. Bakmayın siz,Batı’nın “her icadı biz yaparız.”palavrasına. Ha,bilim ve teknolojide Batı’ya çok şey borçluyuz. Fakat,bu demek değildir ki her şeyi Batılı bilginler bilir.Böyle bir düşünce kökünden yanlıştır.Kaldı ki,ilim zaten evrenseldir,teknoloji de öyle.. Bu vesile ile bazı İslam bilim insanlarını hiç değilse özet manada tanıtmaya ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.Ki,özellikle genç nesillerimiz buna daha ziyade muhtaçtır.Mazisini bilmeyen nesiller,atiyi(geleceği) inşa edemezler. Evet. Bu alimlerden/bilginlerden biri de Endülüslü İbn-i Bacce’dir. Avrupa’da Avempace olarak ünlenmiştir.Endülüs’ün Gırnata şehrinde doğmuştur. Gırnata,İspanya’dadır. 1138’de Fas’ta ölmüştür. Tıp,felsefe,matematik,lügat,şiir ve musiki de söz sahibi idi.Batı ilim dünyasının temel öznelerinden biridir.İbn-i Sina ve Farabi’nin eserlerini incelemiştir.Eczacılık üzerine de epey çalışmalar yapmıştır. Uzun süre vezirlik ve saray hekimliği de yapmıştır. İnsan psikolojisi üzerine de önemli çalışmalarda bulunmuştur.   İBN-İ CEZZAR   İbn-i Cezzar 10.yüzyılın sonlarında yetişmiş ünlü bir tabiptir.Avrupa’da La’lgizar adı ile ünlenmiştir.Dini ve fenni ilimlerde büyük eserler yazmıştır.Fakat daha çok tıp ve eczacılıkta meşhur olmuştur. CüzZamı tanımlamıştır. Eserleri,Latince,Yunanca ve İbranice’ye çevrilmiştir. İnsan vücudunu baştan aşağı ele alarak kısım kısım hastalıklarını ve tedavi yöntemlerini ve ilaçlarını bulmuştur.   İBN-İ HAMZA Osmanlılar zamanında yaşamış ünlü bir bilgindir. Aslen Cezayirlidir.Matematik ve Cebir ilminde büyük başarılara imza atmıştır. Logaritma sahsında da uzmanlaşmıştır.Hatta modern Logaritma’nın kurucusudur.Ayrıca başka bazı ilim dallarında da üstat derecesinde çalışmalar yapmıştır. Daha böyle pek çok bilgin vardır. İslam ilim tarihi hakkında yazılmış binlerce kitap tozlu raflarda okunmayı beklemektedir.Eğitim proğramlarında bu gibi ilim adamlarına ve eserlerine yeteri derecede yer verildiğini söyleyebilir miyiz acaba? Ne yazık ki söyleyemeyiz. Kendimizin tanımalıyız öncelikle..
Ekleme Tarihi: 25 Ocak 2017 - Çarşamba

ÇOK YÖNLÜ BİLGİNLER

İslam bilim tarihini bilmeden Batı bilim tarihini doğru bir şekilde öğrenmiş olmayız.Çünkü,Batı bilimin temeli İslam alimlerinin büyük eserlerine dayanmaktadır. Bakmayın siz,Batı’nın “her icadı biz yaparız.”palavrasına. Ha,bilim ve teknolojide Batı’ya çok şey borçluyuz.

Fakat,bu demek değildir ki her şeyi Batılı bilginler bilir.Böyle bir düşünce kökünden yanlıştır.Kaldı ki,ilim zaten evrenseldir,teknoloji de öyle..

Bu vesile ile bazı İslam bilim insanlarını hiç değilse özet manada tanıtmaya ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.Ki,özellikle genç nesillerimiz buna daha ziyade muhtaçtır.Mazisini bilmeyen nesiller,atiyi(geleceği) inşa edemezler.

Evet. Bu alimlerden/bilginlerden biri de Endülüslü İbn-i Bacce’dir.

Avrupa’da Avempace olarak ünlenmiştir.Endülüs’ün Gırnata şehrinde doğmuştur. Gırnata,İspanya’dadır.

1138’de Fas’ta ölmüştür.

Tıp,felsefe,matematik,lügat,şiir ve musiki de söz sahibi idi.Batı ilim dünyasının temel öznelerinden biridir.İbn-i Sina ve Farabi’nin eserlerini incelemiştir.Eczacılık üzerine de epey çalışmalar yapmıştır.

Uzun süre vezirlik ve saray hekimliği de yapmıştır.

İnsan psikolojisi üzerine de önemli çalışmalarda bulunmuştur.

 

İBN-İ CEZZAR

 

İbn-i Cezzar 10.yüzyılın sonlarında yetişmiş ünlü bir tabiptir.Avrupa’da La’lgizar adı ile ünlenmiştir.Dini ve fenni ilimlerde büyük eserler yazmıştır.Fakat daha çok tıp ve eczacılıkta meşhur olmuştur.

CüzZamı tanımlamıştır.

Eserleri,Latince,Yunanca ve İbranice’ye çevrilmiştir.

İnsan vücudunu baştan aşağı ele alarak kısım kısım hastalıklarını ve tedavi yöntemlerini ve ilaçlarını bulmuştur.

 

İBN-İ HAMZA

Osmanlılar zamanında yaşamış ünlü bir bilgindir. Aslen Cezayirlidir.Matematik ve Cebir ilminde büyük başarılara imza atmıştır.

Logaritma sahsında da uzmanlaşmıştır.Hatta modern Logaritma’nın kurucusudur.Ayrıca başka bazı ilim dallarında da üstat derecesinde çalışmalar yapmıştır.

Daha böyle pek çok bilgin vardır.

İslam ilim tarihi hakkında yazılmış binlerce kitap tozlu raflarda okunmayı beklemektedir.Eğitim proğramlarında bu gibi ilim adamlarına ve eserlerine yeteri derecede yer verildiğini söyleyebilir miyiz acaba?

Ne yazık ki söyleyemeyiz.

Kendimizin tanımalıyız öncelikle..

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.