28 Ekim Cuma günü Edebiyat Öğretmeni ve İdareci Cevdet Balaban ve Eğitimci-Şair-Yazar Yılmaz İmanlık ile “3.Karadeniz Kitap Fuarı”na gittik. Çok güzel bir muhabbetle geçen yolculuktan sonra Yılmaz İmanlık’ın Ordu Fen Lisesi’nde okuyan sevgili kızını ve Termeli bir arkadaşını da yanımıza aldık.
Altınordu Belediyesi ve Ordu Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Ordu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen 3.Karadeniz Kitap Fuarı’na katılan yayınevi azdı ama fuarı gezen ve kitap alan epeyce kalabalıktı. Bu duruma çok sevindim. Popüler yazarlar ve roman gibi popüler kitaplar daha çok ilgi görüyor. Ordu Merkez, Fatsa, Ünye gibi yakın yerlerdeki okullardan gelen öğretmen ve öğrencilerin ilgisi de yoğundu.
Hayat Yayınları’ndan epeyce romanı yayınlanan Zekeriya Efiloğlu ve kitaplarına ilgi çok fazlaydı. Zekeriya Efiloğlu, hem yazar hem de bir okul müdürü. Onun çok samimi ve mütevazı bir kişiliği bizi mutlu kıldı. Yayınevinin sahibi Ali İhsan Bey de Ordulu imiş.Sıcak bir tanışmamız oldu. “Aşk Medeniyetine Yolculuk” isimli deneme kitabımı hediye ettim kendisine ve Zekeriya Efiloğlu’na.Ali İhsan Bayrak Bey: “Hocam, roman yazsanıza. Başka türler pek satılmıyor, okunmuyor maalesef. Bizler de kazanamayacağımız eseri basmak istemiyoruz.” dedi. Ben de “Haklı olabilirsiniz bir yönüyle ama biz çok satmanın, popüler olmanın peşinde değiliz.” dedim.
Samsun’da üniversite yıllarında tanışıp aynı apartmanda kaldığımız ama 28 yıldır görüşemediğimiz değerli ağabeyim Ali Düzgün Hocam ile Ordu Kitap Fuarı’nda karşılaşıp hasret gidermek çok güzel ve anlamlı bir sürprizdi.
Terme Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde birlikte çalıştığımız, Terme Lisesi’ndeyken Furkan oğlumun da Edebiyat öğretmeni olan, şu anda Fatsa Fen Lisesi’nde görev yapan çok değerli kardeşim Mustafa Ocak ile karşılaşıp muhabbet ettik. Ünye Anadolu İmam-Hatip Lisesi’nde görev yapan ilahiyatçı kardeşlerim Selahaddin Çakar ile Hüseyin Hocam ile ayak üstü görüşüp hasbıhal eyledik.
Kendisini 27 yıl önce “Arzunun Kıskacında” isimli romanıyla tanıdığım, kıymetli Eğitimci-Yazar-Araştırmacı-Televizyoncu Muzaffer Günay Hocam ile yüz yüze karşılaşıp muhabbet etmek de nasip oldu kitap fuarında. Beni karşıdan görüp tanıması, muhabbet ile kucaklaması, eserlerimiz hakkında iltifatta bulunması, samimi ve cömert misafirperverliği bizi ziyadesiyle bahtiyar etti. Termeli Hayrullah Gürler Hocamız ile üniversiteden arkadaşlarmış.“Her Yönüyle Ulubey” ile “Çevre ve Doğa Gezileri” isimli eserlerini şahsımıza imzalayıp hediye etmesi de beni çok mutlu kıldı.
Ordulu emekli öğretmenlerden Şair Musa İşleyen Bey ile de tanışma şerefine nail olduk. Durdu Şahin, Bestami Yazgan, Tayyip Atmaca ve Zeki Ordu Bey gibi ortak yazar dostlardan bahsettik. “Gün Doğmak Üzere” isimli şiir kitabını şahsımıza imzalayıp hediye etme nezaketinde bulunmaları bizleri çok mutlu etti.
Ordu Kitap Fuarından çok güzel ve değerli kitaplar da almak nasip oldu:
Türk Dil Kurumu Yayınları’nın “Güzel Yazılar” serisinden çıkan “Denemeler”, “Gezi-Hatıra”, “Mektuplar”, “Kısa Oyunlar”, “Oğuz’dan Günümüze” isimli antolojiler ile Necati Demir’in hazırladığı “Ordu İli ve Yöresi Ağızları” isimli ilginç araştırma kitabı çok ucuzdu. Mustafa Kutlu’nun “Hayat Güzeldir” isimli hikâye kitabı, alıp okuyamadığım eseriydi. Prof. Dr. Nevzat H. Yanık’ın hazırladığı “Ali B.Ebî Talib Divanı” isimli eseri beni çok heyecanlandırdı. Hz.Ali’nin “Nehcü’l Belağa” isimli eserinden haberim vardı ama divanının da olduğunu bilmiyordum.
3.Karadeniz Kitap Fuarı’nda kitap ve gönül dostlarıyla geçirdiğimiz yarım gün oldukça bereketli, verimli, güzel ve anlamlıydı. Emeği geçenlere yürekten teşekkür ederim. Şair-yazarlara, kitap dostlarına selam olsun!