Muzaffer GÜNAY
Köşe Yazarı
Muzaffer GÜNAY
 

SİNAN’I KAYBETTİK

 Bazı ölümler olur ki,insanı derinden sarsar,ağır bir travma yaşatır.Bütün güzel ölümler birer kayıptır elbette ama bazı ölümler çok daha büyük kayıptır.  “Bir alimin ölümü alemin ölümü gibidir.” Buyurur Hz. Peygamber(sav).  Büyük bir sanatkarın,büyük bir komutanın ölümü de az bir kayıp olmasa gerektir.  Sinan Paşa da bu büyük kayıplardan biridir.  I.Selim Han(Yavuz) aslen Bosnalı olan devşirme Hadım Sinan Paşa’yı çok severdi. Büyük bir komutandı ve yüksek bir ahlaka sahipti.  Sinan Paşa,Ridaniye Savaşı’nda Memluklular’ın son hükümdarı Tomanbay tarafından ani bir baskın sonucu şehid edilir.(Ocak 1517).  Yavuz Sultan Selim için,Hadım Sinan paşa’nın ölümü çok büyük bir kayıptır.Hatta bütün bir Osmanlı Devleti için böyledir.  Ne ki,Selim Han,bunun intikamını çok feci alacaktır.  Nil Nehri’ne atlayarak kurtulmaya çalışan Tomanbay yakalanmaktan kurtulamaz.             Yavuz Sultan Selim, Tomanbay’ı esir alır ve idam ettirir.  Savaş Osmanlılar’ın galibiyeti ile biter. Bitmekle kalmaz,Memluklular tarihe karışır.  Bununla da kalmayan Sultan Selim Han,Halifeliği de Osmanlı uhdesine alarak İstanbul’a döner.  Fakat,Sinan Paşa’nın ölümüne o kadar üzülür ki,şöyle dile getirir bu derin hüznünü:  “Mısır’ı zapt ettik.Fakat Sinan’ı kaybettik.Bir memleket O’na bedel olamaz.”  Bir memlekete değişilmeyecek derecede büyük bir değerdir Sinan Paşa.  Ne demiştik?  Bazı ölümler daha büyük kayıptır.  Sinan Paşa’nın ölümü gibi.  Sina Çölü’nün on üç günde geçerek tarihte bir ilki gerçekleştirmiştir Yavuz Mısır Seferi’ne giderken.  Yavuz’un alicenaplığına bakılsın ki,Tomanbay için üç gün fakirlere sadaka dağıtmıştır.  Büyük Sultan,İstanbul’a geldiğinde Üsküdar’da gece vakti bir kayıkla Topkapı Sarayı’na çıkar.  Alçak gönüllülüğün böylesi..  Bazı peşin hükümlülerin zırvaladığı gibi Selim Han,zalim ve zorba bir hükümdar değildir.  Tarihimizi doğru kaynaklardan öğrenmez isek,böylesi zırvalara inanırız. Osmanlı netice itibarı ile bizim geçmişimizdir.  Yanlışlar olmuştur kuşkusuz.  Beşeriz nihayet.  Fakat Osmanlı Devleti,bir cihan devleti olarak bu gün bile onur duyduğumuz nice başarıların öznesi olmuştur.  Bizden sanarak görüşlerine inandığımız ama aslında başkalarının casusu ve yardakçısı olan hainlere karşı uyanık olmalıyız.
Ekleme Tarihi: 23 Mayıs 2016 - Pazartesi

SİNAN’I KAYBETTİK

 Bazı ölümler olur ki,insanı derinden sarsar,ağır bir travma yaşatır.Bütün güzel ölümler birer kayıptır elbette ama bazı ölümler çok daha büyük kayıptır.

 “Bir alimin ölümü alemin ölümü gibidir.” Buyurur Hz. Peygamber(sav).

 Büyük bir sanatkarın,büyük bir komutanın ölümü de az bir kayıp olmasa gerektir.

 Sinan Paşa da bu büyük kayıplardan biridir.

 I.Selim Han(Yavuz) aslen Bosnalı olan devşirme Hadım Sinan Paşa’yı çok severdi. Büyük bir komutandı ve yüksek bir ahlaka sahipti.

 Sinan Paşa,Ridaniye Savaşı’nda Memluklular’ın son hükümdarı Tomanbay tarafından ani bir baskın sonucu şehid edilir.(Ocak 1517).

 Yavuz Sultan Selim için,Hadım Sinan paşa’nın ölümü çok büyük bir kayıptır.Hatta bütün bir Osmanlı Devleti için böyledir.

 Ne ki,Selim Han,bunun intikamını çok feci alacaktır.

 Nil Nehri’ne atlayarak kurtulmaya çalışan Tomanbay yakalanmaktan kurtulamaz.

            Yavuz Sultan Selim, Tomanbay’ı esir alır ve idam ettirir.

 Savaş Osmanlılar’ın galibiyeti ile biter. Bitmekle kalmaz,Memluklular tarihe karışır.

 Bununla da kalmayan Sultan Selim Han,Halifeliği de Osmanlı uhdesine alarak İstanbul’a döner.

 Fakat,Sinan Paşa’nın ölümüne o kadar üzülür ki,şöyle dile getirir bu derin hüznünü:

 “Mısır’ı zapt ettik.Fakat Sinan’ı kaybettik.Bir memleket O’na bedel olamaz.”

 Bir memlekete değişilmeyecek derecede büyük bir değerdir Sinan Paşa.

 Ne demiştik?

 Bazı ölümler daha büyük kayıptır.

 Sinan Paşa’nın ölümü gibi.

 Sina Çölü’nün on üç günde geçerek tarihte bir ilki gerçekleştirmiştir Yavuz Mısır Seferi’ne giderken.

 Yavuz’un alicenaplığına bakılsın ki,Tomanbay için üç gün fakirlere sadaka dağıtmıştır.

 Büyük Sultan,İstanbul’a geldiğinde Üsküdar’da gece vakti bir kayıkla Topkapı Sarayı’na çıkar.

 Alçak gönüllülüğün böylesi..

 Bazı peşin hükümlülerin zırvaladığı gibi Selim Han,zalim ve zorba bir hükümdar değildir.

 Tarihimizi doğru kaynaklardan öğrenmez isek,böylesi zırvalara inanırız. Osmanlı netice itibarı ile bizim geçmişimizdir.

 Yanlışlar olmuştur kuşkusuz.

 Beşeriz nihayet.

 Fakat Osmanlı Devleti,bir cihan devleti olarak bu gün bile onur duyduğumuz nice başarıların öznesi olmuştur.

 Bizden sanarak görüşlerine inandığımız ama aslında başkalarının casusu ve yardakçısı olan hainlere karşı uyanık olmalıyız.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.