Bu ayın ikisi Çarşamba akşamı Konya’mıza has çok güzel bir gelenekle tanışma imkânı bulduk. Doğrusu, Fener Alayı denilince, bu kadar kapsamlı ve ihatalı bir manzarayla karşılaşacağımızı ummuyorduk. Bir alay olur, havâi fişekler atılır, ışıklar yakılır, sokaklara doğru fener elde yürünür gidilir vs. diye düşünüyorduk. Lâkin hiç te öyle olmadı.
Bir defâ, kış şartlarına rağmen halkın yoğun ilgisine şâhit olduk. Girişlerde sağlı sollu uzun sıralar var. Balondan çereze, maskeden led oyuncaklara envâi çeşit satıcılar; tam bir panayır misâli.
Bizi bir heyecan kapladı. Birden aklıma geldi ama hiç uygulamamıştım, bilmiyorum da; sıradakilere sordum, 3.sü yardımcı oldu, oradan facebook üzerinden canlı yayın da yaptık! Kesik kesik de olsa devam etti bu. Çok da yankı buldu.
KÜLTÜR KALEMİ, MEVLÂNÂ ALEM’İ…
Bu arada, şuu söyleyelim ki; Konya mâlum muhâfazakâr şehirlerimizin başında eliyor. Zâten Selçuklu başşehri burası. İlâveten Mevlânâ söylem ve ruhu da dağına-taşına işlemiş gibi. Bu meyanda belediyelerin de en çok önemsediği kalem Kültür Dâire Başkanlığı olduğunu öğreniyoruz. Kültür demek ruh demektir toplumlar için. Bunu burada canlı canlı görüyoruz.
Nitekim, alt katlar, üst katlar, salonlar, koridorlar çeşit çeşit etkinliklerle dolu. Her taraf insan seli. Bir broşür de hazırlanmış; nerede, ne zaman, ne olduğuna dâir. Adı; Selçuklu ŞİVLİLİK ÇOCUK FESTİVÂLİ. Üç Ayların ilk haftasına endeksli olarak bu yıl 2-6 Şubat arasında yapılacak program durakları burada bir bir sıralanmış. O ayrıntılara girmeyelim.
Kısaca, çocuklar için masal kahramanları, TRT Çocuk çizgi filmleri, müzik programları eksenli, Karagöz, Keloğlan gibi etkinlik stantları, Selçuklu çadır ve kıyâfetleri, bunlarla çekilen fotoğraflar, çocuk şarkılarının katılımcı çocuklarca söylendiği plâtformlar falan…
GÖNÜLLER BURAK, ELLERDE BAYRAK…
Çocuk kitapları satış stantları da var. Farkındalık oluşturma adına, Otizme dâir bir köşe ayrılmış, geniş bir köşe. Buna benzer birçok etkinlikler.
En çok ilgi gören ortak etkinlik, 1500’den fazla kişi bulunduğunu tahmin ettiğim, çocukların TRT’den tanıdıkları Burak Âbilerinin sunduğu müzik ağırlıklı programıydı. En son sahne çok güzeldi. Yüzlerce çocuk, ellerinde bayraklarla sahneye çıkıp sevgi, birlik-berâberlik şarkıları söylediler. Neşe, sevinç ve coşkuyu görmeliydiniz.
Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki; bu etkinlik çocuklar olduğu kadar âileler için de birebir güzel ve faydalı. Millî kültürümüz açsından da yaşatılması, hattâ ülke sathında yaygınlaştırılması gereken bir gelenek.
ŞİBLİLİK’TEN ŞİVLİLİK’E…
Nereden geliyor denilirse;bir rüyâya dayanıyor. Rivayetlere göre, ilk mutasavvıflardan, Peygâmberimiz SAV’den 3 asır sonra, 10. Asırda yaşamış Ebubekir Muhammed Şiblî rüyasında Hz. Muhammed’in ana rahmine Recep ayının ilk Perşembe gecesi intikal ettiğini görür.
Festivâl Merkez girişine duvara yerleştirilmiş büyük panoda yer alan bilgiler göre Şiblî, sabah uyandığında bu kutlu haberi herkese iletmek ister. Koşarak bütün kapıları tek tek çalar. İçeriden gelen “Kim o?” sesini, “Şiblî, Şiblî” diye cevaplar. Kapıyı açan ev sâhibine gördüğü rüyâyı anlatır. Bu mutlu haberi alan ev sahipleri ise Şiblî’ye çeşitli hediyeler verirler. İşte Şivlilik kelimesi de Şiblî’ye verilen hediye anlamındaki Şiblilik sözcüğünden gelir. Zamanla söyleme farklılıkları ile ŞİVLİLİK olur.
ÜÇAYLAR’DAN KIYÂMETE…
Günümüzde üç ayların ilki olan Receb’in habercisi Regaip Kandili sabahında başlayıp akşam sona eren ŞİVLİLİK günlerinde çocuklar gidebildikleri tüm evlerin kapısını çalarak maniler eşiğinde çeşitli yiyecekler toplarlar.
Selçuklu Belediyesi böylelikle, Konya’nın kadim kültüründe yer alan ŞİVLİLİK geleneğini tüm Türkiye’ye tanıtmak için önemli bir festivale imza atıyor. Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı çocuk festivali, çocuklar ve ailelerden büyük ilgi görüyor.
Festival ilk günde 67 bin 310 ziyaretçi ile önemli bir rekora imza attı. Çocuklar ve ailelerinin müzikaller, animasyonlar ve etkinliklerle gün boyu eğlenceli vakitler geçirebildiği Selçuklu Şivlilik Çocuk Festivali her gün 10.00- 22.00 saatleri arasında ziyaret edildi ve de 6 Şubat Pazar Günü saat 22.00’da sona erdi.
PROGRAMIN ÂLÎ ÎTİBÂRI
Selçuklu Kongre Merkezinde yapılan festivalin açılışına Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı’nın yanı sıra Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya İl Müftüsü Ali Öge, Konya Teknik Üniversitesi rektörü Babür Özçelik, Selçuklu Kaymakamı Ömer Hilmi Yamlı, Selçuklu İlçe Müftüsü Bekir Derin, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, MHP Konya İl Başkanı Remzi Karaaslan, AK Parti Selçuklu İlçe Başkanı Mustafa Hakan Özer ve vatandaşlar katıldı.
Katılan isimler ve burada yapılan konuşmalar, Konya’nın bu etkinliğe ne kadar değer verdiğinin bir göstergesi. Konuşmaları kısaca vermeğe çalışalım:
Selçuklu Belediye Başkanı PEKYATIRMACI, “Şivlilik Çocuk Festivali’ni büyük organizasyonlarla gelenekselleştirdik ”
AK Parti Konya İl Başkanı Hasan ANGI; “Geleceğe önemli bir miras bırakıyoruz”
KÜÇÜKLER COŞKU, BÜYÜKLER ÇABA…
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim ALTAY; “Hakikaten Konya’ya yakışan bir ortam oldu. Yüzyıllardır devam eden bir geleneği belediyeler olarak yaşatmak için çok büyük bir çaba sarf ediyoruz. Özellikle son yıllarda yaptığımız etkinliklerle çocuklarımız Üç Ayların geldiğini bu şenliklerle idrak ediyor. Burada onları dinledikçe de şaşkınlığımız artıyor. Küçücük hallerine bakmadan o kadar güzel cümlelerle olayı anlatıyorlar ki herhalde sözü onlara bırakmak gerekecek. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Konya Valisi Vahdettin Özkan; “Gerçekten böyle bir gelenek bütün ilimizi heyecanlandıran bir faaliyet. Selçuklu Belediye Başkanımızı ve çalışanları tebrik ediyorum. İnsanlarımızın böylesine teveccüh gösterdiği şehrimiz açısından önem arz eden bu etkinliğin Üç Aylarla birlikte berekete vesile olmasını temenni ediyorum. Çocuklarımız için bu geleneklerin aktarılmasının çok önemli bir zenginlik olduğunu söylüyor ve de Belediyelerimizin bu faaliyetlerinin artmasını temenni ediyorum.”
Konuşmaların ardından protokol üyeleri stantları incelerken, teknoloji gösterilerini de izlediler.
DARISI BİZLERE İNŞÂLLÂH…
Bence, özellikle çocuklu âileler için bu etkinlikler gidilmeye değer. Hattâ, uzakta olunsa bile. Çünkü çocuklarımıza millî kültür kazandırma husûsunda pratik, görsellik ve de duysallığı zengin bir imkân olduğunu söyleyebiliriz.
Programa toruum, annesi, anneannesi ve buradan komşu âileyle katıldık. Bu geleneği torunum vâsıtasıyla birebir yaşamış olduk. Kapımıza gelen çocuklar oldu. Torunum da komşuları dolaştı. Çocuklar olduğu kadar bizim için de çok farklılık oldu. Sonuçta güzel bir şey; topluma olduğu kadar, ekonomiye de bir hareket getiriyor.
Ne diyelim; darısı, başta büyükleri olmak üzere tüm belediye ve de beldelerimizin başına diyor, bu mutluluğu bize yaşatanlara teşekkür ediyor, benzer güzelliklerimizin çocuklarımız ve geleceğimiz adına çoğalması niyazıyla cümleye sevgiler-saygılar sunuyoruz wes’selâm…