Sübhânellâh, Elhamdülillah; Allâhü Ekber, Lâilâhe illâllâh...
Bu zikirleri çok okuyacağımız, âdetâ bir KÜÇÜK RAMAZAN diyebileceğimiz günlerde, sıradışı bir süreçteyiz.
* BİSMİLLÂHİR'RAHMÂNİR'RAHÎM... *
[Fecre, "tan yerine" yemin olsun
On geceye yemin olsun.] Fecr sûresi 1-2. âyetlerin meâli bu. 10 geceden kasıt ta, içinde bulunduğumuz Zilhicce ayının, bayramın 1.günü dâhil ilk 10 günü.
Bu on gecenin ne muazzam bir hazine olduğunu ne yazık ki hakkıyla bilemiyoruz.
* UMÛMÎ GÖRÜŞ ve KABÛLE NAZARAN; *
Bazı kaynaklarda bu on gecenin Ramazan’ın son on günü veya Muharrem’in onuncu gününe (Aşure Günü’ne) kadar olan on gün olduğu kayıtlı olsa da genel görüş ve kabul, bu mübarek on günün Zilhicce ayının ilk on günü, yâni bugünler olduğudur.
* BEDENEN BURDAYIZ, KÂLBEN MEKKE'DE... *
Dolayısıyla, Hak katında değeri büyük bir zaman dilimi içerisindeyiz. Hacılarımizın mukaddes topraklarda bulunup ömürlerinin en kıymetli ve bereketli günlerini yaşadıkları bu günlerde bizlerin de onlara kâlben eşlik etmemiz ümmet bilinci ve de mahşer berâberliği adına oldukça önemlidir.
* SİRADIŞİ GÜNLER, SIRLI AMELLER... *
Kaldıki, aşağıda da geleceği gibi, bu günlerde yapılacak kimi sıra dışı ibâdetler de tavsiye edilmiş olup sevapları da çoktur.
* SENE SONU, İMTİHAN ÖNCESİ... *
Hicrî senenin son ayı olduğu düşünülünce finali böyle değerlendirerek yapmak bizim için imtihan öncesi kitaba şöyle dikkâtle bir göz gezdirmek meyânında fevkâlâde fayda sağlayacaktır.
* DAHA HAYIRLISI YOK... *
Rasulullah sav buyuruyor:
"Allah katında, ibadet edecek, Salih amel işlenecek günler içinde. Zilhicce nin ilk on gününden daha hayırlısı yoktur." (Buhari)
**FIRSATLAR BAHÂNE, AF ŞÂHÂNE...**
Müslümanın ömrü ve her şeyi ibadettir.
Bazen de derecesi artsın, günahları af olsun diye Allah cc kullarına faziletli günler lûtfeder. O bizi affetmek istiyor. Dâimâ, dâimâ fırsatlar, bir nevî bahâneler çıkarıyor önümüze. Bu 10 günlük, bir nevî KÜÇÜK RAMAZAN da denilen süreç te böyledir.
* HACC AYI, RAMAZAN GÜNLERİ... *
Hatta bu günler senenin en hayırlı ve bereketli günleridir.
Ramazan ayının son on gününden bile daha faziletlidir.
Bu ay haram ayidir.
Bu ay hacc ayidir
Zâten, 8. Günü terviye günüdür...
* ARAFE; ORUÇ, DUÂ ve ÂZÂD GÜNÜ!... *
9.Günü arafe günüdür ki bu gün oruç tutmak, geçmiş bir seneye keffarettir.
Arefe günü, Allah cc nin kullarını en çok Azad ettiği gündür.
** AREFE: UMUMÎ AF GÜNÜ **
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Arefe günü tutulan oruç hakkında şöyle buyurmaktadır:
“Arefe günü tutulan oruç, geçmiş bir senenin ve gelecek senenin günahlarına kefaret olur.” (Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 457)
10. Gün ise mâlum kurban bayramidir
Arefe günü sabahtan, bayramın üçüncü gününe kadar teşrik günleridir.
* TEŞRİK, İŞTİRÂK, TEVHÎD ve VAHDET GÜNLERİ...*
Farzlardan sonra Tekbirlerin getirildiği günlerdir. Bu tekbirlerle aynı zamanda başta hacılarımız olmak üzere bütün ümmet olarak aynı duyguları yaşayıp heyecânı dirilttiğimiz, Rabbimizin büyüklüğünü ve İslâmın yüceliğini, Hak dâvânın üstünlüğünü tüm dünyâya haykırdığımız Tevhid günleridir.
* ORUÇ, TESBÎH, ZİKİR, SADAKA... *
Onun için bu günleri, namaz, oruç, sadaka, zikir ve ameli Salih yaparak geçirmek gerekir.
Zilhicce ayında çokça tekbirler getirmeli. Tekbirleri erkekler sesli, hanımlar ise sessiz getirmelidir. Tekbirler sadece teşrik günlerinde değil, bilakis ilk günden îtibâren olmalıdır.
* "SEVENLER SEVDİĞİNİ GECE-GÜNDÜZ SAYIKLAR!..." *
Hattâ; tesbihte söylediğimiz Sübhânellâh, Elhamdülillah, Allâhü Ekber zikirlerini, Kelime-i Tevhîdi her fırsatta, namaz dışında da her vesîleyle, firsat buldukça söylemeye çalışmalıyız.
* NAMAZDA ve de ÇARŞI-PAZARDA... *
Teşrik günlerindeki tekbirler, daha önce söylediğimiz gibi farz namazları müteakip olur. Ancak, meselâ; Zilhicce ayı gelince İbn Ömer ile Ebu Hüreyre çarşıya çıkar ve tekbir getirirdi. İnsanlar da onlara uyardı...
* KADR Ü KIYMET, HÜSN-İ NİYYET... *
Bu günlerin kadrini ve kıymetini iyi bilelim. Bu günlere kavustugumuz için Allah cc ya Hamd edelim
Her zamankinden daha çok ibadet yapalim.
* BU GÜNLERİN SÂLİH AMELLERİ ve CİHAD *
Rasulullah (sav)
" Başka günlerin hiç birinde, şu günlerde işlenecek ameli Salih kadar. Allah katında, daha sevimli bir ibadet yoktur.
- Allah yolunda cihadda mı, değil? diye soruldu.
"Allah yolunda yapılacak cihad da. Ancak, malını ve canını tehlikeye atarak cihada çıkan, şehit olup dönmeyen kişinin cihadı başka". Buyurdu. (Tirmizi)
* AFV Ü MAĞFİRET, ECR Ü MESÛBÂT... *
Dolayısıyla, bugünlerde oruç tutup, gündüzünü ve gecelerini de ibadetle geçirmek hem affa hem de büyük sevaplar elde etmeye vesile olur.
Bu arada sizden bir istirhâmımız da Kur'an'ın son cüzünde yer alan FECİR SÛRESİ'ni okumanız.
* YARDIMLAŞMAK TA ÖNEMLİ... *
Meselâ bugün öğlede hanım namazın peşinden bu sûreyi okumamı hatırlattı. Bunun gibi evde Sübhânellâh, Allâhü Ekber gibi zikirleri sesli söylersek duyanlar da istifâde eder, belki onların da zikrine vesîle olunur.
* MÂŞERÎ HEYECÂN, MAHŞERÎ ŞEHRÂYİN... *
Bunu âilece ya da dost, arkadaş çevresince yapmak lâzım.
Hattâ, telefonda Alo yerine bu zikirler de telâffuz edilebilir ki bu toplu bir heyecan ve bayram, manevî bir şehrâyin havası yaşatır bize.
* SESLİ ZİKİR, SESSİZ İRTİBAT... *
Bu sesli zikirler bir mânâda hacc coşkusuna katılma, ümmetle aynîleşme, mahşer provasına katılma anlamına da gelir ki her iki dünyâda da işimizi kolaylaştırır.
* KIRAAT, TEFEKKÜR, TEZEKKÜR ve de TEŞEKKÜR... *
Evet, hanımın hatirlatmasıyla okuduk. Sağolsun, Allâh râzı olsun. Bu okumanın sevâbı yanında, hele bir de tefsîri olamasa da kısa açıklamalı meâlini de okursanız, kitabımızın ne kadar canlı olduğunu, dünü olduğu gibi sanki bugünü anlatıp bizleri ne kadar can alıcı bir şekilde uyardığını görür, eyvah bize demekten kendinizi alamaz, biraz olsun düşünür kendinize gelir gibi yapar, iç geçirirsiniz.
* OKUMANIN MÂNÂSI KİŞİ HAKKI BİLMEKTİR!... *
O da belki daha bir intibâhımıza vesîle olur. Ben bunu yaptım ve onun etkisiyle söylüyorum tüm bunları. Kaldı ki zâten kitap ta bunun için okunur. Gönderilme gâyesi de bizi doğru yola hidâyettir.
* HEM DÜNYÂ HEM ÂHİRET; HAYR'OLSUN ÂKIBET... *
Rabbimiz cümlemizin hidâyetini artırsın, Hak yolunda daha bir samîmiyet ve gayretle yol alanlardan ve sevdikleriyle berâber dâreyn saâdetlerine erenlerden; bu meyânda bu günlerin kıymetini bilip değerlendirenlerden, hem dünyânın hem de âhiretin bayramlarına erenlerden eylesin wes'selâm...