BALIK YEDİKTEN SONRA NEDEN TAHİN HELVASI YERİZ?

Ordu Gündemi (Orducu) - Ordu Haber Ajansı | 28.11.2024 - 01:25, Güncelleme: 28.11.2024 - 01:25 258 kez okundu.
 

BALIK YEDİKTEN SONRA NEDEN TAHİN HELVASI YERİZ?

Hepimiz balık veya hamsi yediğimiz zaman peşinden mutlaka helva yeriz. Peki neden helva yediğimiz ve bu geleneğin nereden geldiğini biliyor musunuz?
Bir Karadenizli olarak balıktan hele hele de hamsiden vazgeçmemiz mümkün değil. Tabi balık ve hamsi yedikten sonra helva yemekte artık adetten olmuştur. Özellikle de tahin helvası. Peki balık yedikten sonra helva yemenin faydaları nedir ve bu alışkanlık nereden gelir? Her ne kadar halk arasında "Balık yedikten sonra üzerine helva yiyin ki balık öldüğünü anlasın" diye şakalar yapılsa da işin aslı çok farklı. Balığın üzerine helva yememizin sebebi aslında tamamen sağlığımızla alakalı. Gelin balığın üzerine neden helva yenir, birlikte öğrenelim. Balıktan sonra helva yemek, Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze gelen bir gelenektir. Bu geleneğin birkaç nedeni var: Sindirim Kolaylığı: Kalp dostu Omega-3 yağ asitleri açısından oldukça zengin olan balık aynı zamanda yüksek oranda iyot, demir, çinko gibi mineraller içeriyor. Tüm bunları aynı anda vücuda almak sindirim sisteminde de rahatsızlıklara ve tahribata yol açıyor. Çoğu zaman mide bulantısı, şişkinlik, halsizlik hissediyoruz ve kan şekerimiz düşüyor. Bunun için balığın üzerine hemen tatlı yeme ihtiyacı doğuyor. Helva, içerdiği yağlar ve şekerle sindirimi rahatlatır ve mideyi yatıştırır. Sağlığa Faydası: Balığın üzerine helva yenmesinin tek nedeni bu değil elbette. Diğer yandan helva içerdiği tahin sayesinde balık sofralarının sağlıklı bir kurtarıcısı oluyor. Nasıl derseniz hemen anlatalım. Zira tahin denizlerdeki kirlilikten dolayı balıklarda biriken ağır metalleri sıfırlıyor, radyasyon ve bazı ilaçların etkilerinden vücudu koruyor, aynı zamanda vücuttaki fosfor miktarını düzenleyerek midedeki asit dengesi normalleştiriyor. Tat Dengesi: Balık genellikle hafif ve tuzlu bir tada sahiptir. Helva ise tatlı ve yoğun bir lezzete sahip olup, yemek sonrası hoş bir denge sağlar. Sosyal ve Kültürel Gelene: Osmanlı saray mutfağında, önemli ve özel yemeklerin ardından tatlı ikram edilirdi. Balıktan sonra helva ikramı, zamanla bu geleneğin bir parçası haline gelmiştir. Pratiklik: Eskiden helva, kolay yapımı ve uzun süre saklanabilmesi nedeniyle, yemeklerin ardından sıkça tercih edilen bir tatlıydı. Her ne sebeple olursa olsun, balıktan sonra helva yemek, sofralarımızda özel ve lezzetli bir ritüel olarak devam ediyor. Sen de bu geleneği sürdürüyor musun?
Hepimiz balık veya hamsi yediğimiz zaman peşinden mutlaka helva yeriz. Peki neden helva yediğimiz ve bu geleneğin nereden geldiğini biliyor musunuz?

Bir Karadenizli olarak balıktan hele hele de hamsiden vazgeçmemiz mümkün değil. Tabi balık ve hamsi yedikten sonra helva yemekte artık adetten olmuştur. Özellikle de tahin helvası. Peki balık yedikten sonra helva yemenin faydaları nedir ve bu alışkanlık nereden gelir?

Her ne kadar halk arasında "Balık yedikten sonra üzerine helva yiyin ki balık öldüğünü anlasın" diye şakalar yapılsa da işin aslı çok farklı. Balığın üzerine helva yememizin sebebi aslında tamamen sağlığımızla alakalı. Gelin balığın üzerine neden helva yenir, birlikte öğrenelim.

Balıktan sonra helva yemek, Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze gelen bir gelenektir. Bu geleneğin birkaç nedeni var:

Sindirim Kolaylığı: Kalp dostu Omega-3 yağ asitleri açısından oldukça zengin olan balık aynı zamanda yüksek oranda iyot, demir, çinko gibi mineraller içeriyor. Tüm bunları aynı anda vücuda almak sindirim sisteminde de rahatsızlıklara ve tahribata yol açıyor. Çoğu zaman mide bulantısı, şişkinlik, halsizlik hissediyoruz ve kan şekerimiz düşüyor. Bunun için balığın üzerine hemen tatlı yeme ihtiyacı doğuyor. Helva, içerdiği yağlar ve şekerle sindirimi rahatlatır ve mideyi yatıştırır.

Sağlığa Faydası: Balığın üzerine helva yenmesinin tek nedeni bu değil elbette. Diğer yandan helva içerdiği tahin sayesinde balık sofralarının sağlıklı bir kurtarıcısı oluyor. Nasıl derseniz hemen anlatalım. Zira tahin denizlerdeki kirlilikten dolayı balıklarda biriken ağır metalleri sıfırlıyor, radyasyon ve bazı ilaçların etkilerinden vücudu koruyor, aynı zamanda vücuttaki fosfor miktarını düzenleyerek midedeki asit dengesi normalleştiriyor.

Tat Dengesi: Balık genellikle hafif ve tuzlu bir tada sahiptir. Helva ise tatlı ve yoğun bir lezzete sahip olup, yemek sonrası hoş bir denge sağlar.

Sosyal ve Kültürel Gelene: Osmanlı saray mutfağında, önemli ve özel yemeklerin ardından tatlı ikram edilirdi. Balıktan sonra helva ikramı, zamanla bu geleneğin bir parçası haline gelmiştir.

Pratiklik: Eskiden helva, kolay yapımı ve uzun süre saklanabilmesi nedeniyle, yemeklerin ardından sıkça tercih edilen bir tatlıydı.

Her ne sebeple olursa olsun, balıktan sonra helva yemek, sofralarımızda özel ve lezzetli bir ritüel olarak devam ediyor. Sen de bu geleneği sürdürüyor musun?

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.