BELEDİYELERE HAYVAN BARINAKLARI İÇİN SÜRE VERİLDİ
BELEDİYELERE HAYVAN BARINAKLARI İÇİN SÜRE VERİLDİ
İl Hayvanları Koruma Kurulu Toplantısı’nda belediyelerin 31 Aralık 2028 tarihine kadar hayvan bakımevleri kurmak zorunda olduğu belirtildi.
2025 yılının 1. İl Hayvanları Koruma Kurulu Toplantısı, Vali Muammer Erol’un başkanlığında yapıldı. Valilik toplantı salonunda yapılan İl Hayvanları Koruma Kurulu Toplantısına, Vali Muammer Erol’un yanı sıra Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Mehmet Hilmi Güler, ilçe belediye başkanlarıyla ilgili kişiler katıldı.
Senede dört kere yapılması gereken toplantıda, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklik hakkında Doğa Koruma ve Milli Parklar Ordu Şube Müdürlüğü yetkilileri tarafından bilgilendirmelerde bulunuldu.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Mühendisi Ufuk Bahçeci tarafından yapılan sunumda; “Belediyeler, 31 Aralık 2028 tarihine kadar hayvan bakımevleri kurmak, iyileştirme işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde beşi oranında kaynak ayırır. Bu oran büyükşehir belediyelerinde binde üç olarak uygulanır. Ayrılan ödenekler başka bir amaç için kullanılamaz.” cümlelerine yer verdi.
Bahçeci, sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakım evlerine götürülmesinin zorunlu olduğuna dikkat çekerek, bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması gerektiğini ve sahiplendirilinceye kadar hayvan bakım evlerinde barındırılmak zorunda olduğunun altını çizdi.
Yeni yönetmeliğe göre büyük ve küçük ırk tanıtımının getirildiğini ifade eden Bahçeci, cidago yüksekliği 40 cm ve üzerinde olan köpeklerin büyük ırk olarak tanımlandığını, ayrıca İl Hayvanları Koruma Kurullarının görevlerine kişilerin hayvan bakımevlerinden sahipleneceği hayvan sayısının belirlemenin eklendiğini söyledi.
Ordu Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Fahrettin Seyhun Karabay, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığınca Altın ordu Geçici Hayvan Bakımevinin 2024 yılındaki çalışmaları ile ilgili kurula bilgi vererek, 2024 yılında 2557 kısırlaştırma işleminin yapıldığını, 315 ortopedi operasyonu, 752 yumuşak doku operasyonu olmak üzere 8.512 hayvana tedavi işlemi uygulandığını söyledi.
Karabay, “2024 yılında 369 dostumuzu bakım evlerine ait sosyal medya hesabından, gönüllü kişiler ile birlikte yeni ailelerine kavuşturduk” diye konuştu.
Toplantıda Ünye Belediye Başkanlığınca Kompos Ve Sokak Hayvanları Mama Üretim Tesisi ile, içerisinde ameliyathane, muayenehane, laboratuvar, bakım odaları, morg, 16 adet küçük yavruya hizmet edebilecek küçük kulübeler, karantina gibi bir çok alanların yer alacağı yeni inşaat projesi ile ilgili bilgi verildi.
Toplantının gündem maddelerinden olan köpeklerden kaynaklanan saldırı vakaları, kuduz, bulaşıcı hastalık şikâyetlerinde mer’i mevzuat hükümleri çerçevesinde 5199 sayılı kanunun 7. maddesi ve kuduz hastalığından korunma ve kuduz hastalığı ile mücadele yönetmeliği ivedilikle ilgili kamu kurumlarınca çalışma yapılması görüşüldü. Toplantı, talep ve önerilerin görüşülmesinin ardından sona erdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.