'ORDU'DA KİRALAR ESNAFI ZOR DURUMDA BIRAKIYOR'
'ORDU'DA KİRALAR ESNAFI ZOR DURUMDA BIRAKIYOR'
Kiraların esnafı zorlandığını söyleyen OTSO Başkanı Adil Levent Karlıbel, İş yeri kiraları Ordu’da ülkenin diğer şehirlerine göre son derece fazla yükseldi.”
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Levent Karlıbel, iş dünyasının, esnaf ve sanatkarların iş yeri kiralarındaki artıştan dolayı zor durumda olduğunu aktardı.
İş yeri kiralarının, iş dünyasının, esnaf ve sanatkarların belini büktüğünü vurgulayan Başkan Karlıbel; “Ordu’da son zamanlarda iş dünyamızdan, esnaf ve sanatkârlarımızdan gelen bir şikayet var. Bu şikayet kiralardaki afaki artışlar. İş yeri kiraları Ordu’da ülkenin diğer şehirlerine göre son derece fazla yükseldi. Tabi bunun en önemli faktörü enflasyonist ortamlarda mal sahiplerinin beklentilerinin artışı. Ama bu makul bir çizgide olmalıdır. Eğer böyle giderse bir çok yatırımcı, esnaf mağaza ya da dükkanlarını açmaktan imtina edecekler veya iş yerlerini kapatacaklardır. Bu iki taraflı zarara neden olacaktır. Bence mal sahiplerinin durumu tekrar gözden geçirmeleri gerekiyor. Kabul ediyoruz yüksek bir enflasyon var. Bu enflasyona karşı da kendi gelirlerini korumak istiyor. Aynı enflasyon işyeri sahipleri için de geçerli. Onların hem iş gücündeki fiyat artışı, hem vergi yükleri hem de üzerinde bu kira yükleri gelirse artık birçok sektör mağazacılıktan uzaklaşacak ve günümüzün modası olan internet satışlarına yönelecektir. Bu gidişle var olan dükkânlarında ışıltısını kaybedeceğiz. Dedi
“Bizi Yönetenler Otursunlar Bir Çözüm Bulsunlar”
Yaşanan imar sorununun iş yeri kiralarını etkilediğini de vurgulayan Karlıbel; “Bu durumun bir sorumlusu da belediyeler. Altın ordu ilçemizde bir imar sorunu yaşadık. Bu yaşanan imar sorunu hem bizim konut stokumuzu hem de iş yeri stokumuzu tüketti. Yaklaşık 3 yıldır Ordu’daki yatırımcılar yeni bir iş yeri açamadı. Biran önce Ordu’nun farklı farklı yerlerine kenti taşımamız, orada yeni merkezler oluşturmamız gerekiyor. Tek bir nokta sıkıştık. Bundan 50 yıl önce de fidangör bölgesinden eski sanayiye kadar ticari hattımız vardı, hala bugün aynı yerdeyiz. Israrla söyledik ki eski sanayinin olduğu bölge bir açık AVM olabilir. Sadece imar notundaki düzeltme ile ama onu da bugün biz henüz anlayamadığımız, henüz tarif edemediğimiz, şehir planlama ilkelerine tamamen aykırı duran bir kentsel dönüşüm masalı ile devam ediyoruz ve o bölgeyi de kaybediyoruz. Herkes şapkasını önüne alsın Ordu’nun esnafına ve Ordu’nun iş dünyasına yeni üretim alanları, yeni satış alanları, yeni dükkanlar, yeni mağazalar üretmek için elinden geleni yapsın. Yoksa burası çok pahalı bir şehir olmaya doğru gidiyor. İşini geliştiren, çıraklıktan başlayan, ustalaşan insanlar sanayi sitelerinde yer bulamıyorlar. İşini büyütmek isteyenler, yeni mağazalar, yeni bayilikler almak isteyenler iş yeri bulamıyorlar şehir merkezlerinde. Ordu’nun bir AVM’si yok. Ordu’nun yol üzerinde büyük mağazaları yok. Yani bütün bunları bizi yönetenler otursunlar ve çözüme ulaştırsınlar. Yoksa bizleri iyi günler beklemiyor.” İfadelerini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.