'TMO FINDIK PARASINI PEŞİN ÖDERSE PİYASA RAHATLAR'

Fındık (Orducu) - Ordu Haber Ajansı | 12.08.2024 - 23:47, Güncelleme: 12.08.2024 - 23:47 3427+ kez okundu.
 

'TMO FINDIK PARASINI PEŞİN ÖDERSE PİYASA RAHATLAR'

Fındık fiyatının beklediği fiyat olduğunu söyleyen Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi, “TMO fındık bedelini on beş güne kadar ödemesi piyasayı rahatlatır”
Açıklanan fındık fiyatının piyasaların beklediği bir fiyat olduğunu belirten Fatsa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Feyzi, öncelikle TMO'nun alım politikalarında üreticiye peşin ödeme yapmasının fındık fiyatının geleceği için daha önemli olduğunu söyledi. TMO'nun üreticiden aldığı fındığın bedelini on beş güne kadar ödemesinin piyasayı daha sağlıklı işlemeye sevk edeceğine dikkat çeken Fevzi, açıklanan fındık fiyatının üretici tarafından 150 TL olarak beklense de geçen seneye göre iyi bir fiyat verildiğini ifade etti. 2024 yılının sağlıklı bir şekilde geçmesi için TMO'nun alım politikasının çok önemli olacağını da dile getiren Feyzi şunları söyledi: "Fındık kalitesinin artırılması için sanayicisi ile borsası ve ihracatçısı ile tüm bileşenlerin birlikte hareket etmesi gerekir. Üreticinin kazanmadığı hiçbir sistem başarılı olmaz. Fındık ihracat rakamı 300 bin tonu geçecek gibi görünüyor. Bu gayet iyi bir rakam. Ne kadar ülkeye ihracat yaparsak gerek fiyat yönünden gerekse üretim kotasını artırma çalışmaları yönünden faydalı olacaktır. İhracatçı, Türk fındığının dekar başına verimliliğinin düşük olduğunu söylüyor. Bunu elbirliği ile yükseltmemiz lazım. Bu haliyle bile 750-800 bin tonları telaffuz eden bir sistem ve rekolteyi olduğundan fazla gösteren tekelleşen bir ihracatçı var. Verimliliği dönüm başına 100 kg'dan 250 kg'a çıkarsak toplam üretimi 1 milyon ton üzerine gelse bile ihracatçı satarız diyor. Ama fındığın maliyeti batı Karadeniz'de düşük olsa da Doğu Karadeniz'de 100 TL'nin altına düşmüyor, bu maliyeti de 130 TL kurtarmıyor. Lisanslı depoculuk çok kıymetli olmasına rağmen, bizim sektörün ve çiftçinin buna alışması on yılları bulabilir. Yakın zamanda fındığın kaderini değiştirecek bir sistem olduğuna inanmıyorum. Diğer taraftan Türk fındığının aroması ve kalitesi hiçbir yerde olmadığı için ABD, Şili, Azerbaycan, Gürcistan gibi yerlerde veya farklı bir ülkede üretilen fındığın bize rakip olabileceğini de düşünmüyorum."
Fındık fiyatının beklediği fiyat olduğunu söyleyen Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi, “TMO fındık bedelini on beş güne kadar ödemesi piyasayı rahatlatır”

Açıklanan fındık fiyatının piyasaların beklediği bir fiyat olduğunu belirten Fatsa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Feyzi, öncelikle TMO'nun alım politikalarında üreticiye peşin ödeme yapmasının fındık fiyatının geleceği için daha önemli olduğunu söyledi.

TMO'nun üreticiden aldığı fındığın bedelini on beş güne kadar ödemesinin piyasayı daha sağlıklı işlemeye sevk edeceğine dikkat çeken Fevzi, açıklanan fındık fiyatının üretici tarafından 150 TL olarak beklense de geçen seneye göre iyi bir fiyat verildiğini ifade etti.

2024 yılının sağlıklı bir şekilde geçmesi için TMO'nun alım politikasının çok önemli olacağını da dile getiren Feyzi şunları söyledi: "Fındık kalitesinin artırılması için sanayicisi ile borsası ve ihracatçısı ile tüm bileşenlerin birlikte hareket etmesi gerekir. Üreticinin kazanmadığı hiçbir sistem başarılı olmaz. Fındık ihracat rakamı 300 bin tonu geçecek gibi görünüyor. Bu gayet iyi bir rakam. Ne kadar ülkeye ihracat yaparsak gerek fiyat yönünden gerekse üretim kotasını artırma çalışmaları yönünden faydalı olacaktır.

İhracatçı, Türk fındığının dekar başına verimliliğinin düşük olduğunu söylüyor. Bunu elbirliği ile yükseltmemiz lazım. Bu haliyle bile 750-800 bin tonları telaffuz eden bir sistem ve rekolteyi olduğundan fazla gösteren tekelleşen bir ihracatçı var. Verimliliği dönüm başına 100 kg'dan 250 kg'a çıkarsak toplam üretimi 1 milyon ton üzerine gelse bile ihracatçı satarız diyor.

Ama fındığın maliyeti batı Karadeniz'de düşük olsa da Doğu Karadeniz'de 100 TL'nin altına düşmüyor, bu maliyeti de 130 TL kurtarmıyor. Lisanslı depoculuk çok kıymetli olmasına rağmen, bizim sektörün ve çiftçinin buna alışması on yılları bulabilir. Yakın zamanda fındığın kaderini değiştirecek bir sistem olduğuna inanmıyorum. Diğer taraftan Türk fındığının aroması ve kalitesi hiçbir yerde olmadığı için ABD, Şili, Azerbaycan, Gürcistan gibi yerlerde veya farklı bir ülkede üretilen fındığın bize rakip olabileceğini de düşünmüyorum."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.